Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam. Deze bewegingsbeperkingen kunnen klachten veroorzaken of in stand houden. Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van de klacht, hierbij wordt niet enkel de regio waar de klacht optreed onderzocht maar het gehele lichaam.

De oorsprong

Na de uitgebreide anamnese, kan worden gestart met het osteopatisch onderzoek. Hiervoor worden de handen als het enige gereedschap gebruikt en onderzoekt de osteopaat gewrichten, organen en het wervelkolom op bewegingsverliezen evenals de spierkracht en zenuwfunctie. Omdat de oorzaak van de klacht vaak op een andere plaats is gelegen dan waar u de klacht ervaart, wordt er steeds gekeken naar het gehele lichaam. Ongeacht uw klacht wordt u dus van top tot teen onderzocht.

Vakkundige zorgverlening

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht, hierbij wordt het gehele lichaam onderzocht en niet alleen de regio waar de klacht optreedt. Doordat een osteopaat zowel het bewegingsstelsel als het orgaanstelsel en craniosacrale systeem onderzoekt, kan de osteopaat gedetailleerde klachten detecteren en zijn behandeling daarop aanpassen.

Klachten waarmee u bij een osteopaat terecht kunt zijn zeer divers: hoofdpijn, migraine, hernia, scoliose, chronische lage rugpijn, bekkeninstabiliteit, klachten in armen en benen, ischias, houdingsgebonden klachten, bekkenklachten, buikklachten, whiplash, vermoeidheidsklachten, sportblessures enz.

3 systemen binnen het lichaam

Osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is en bestaat uit drie systemen die vanuit het embryonale stadium onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Het eerste systeem is het bewegingsapparaat bestaande uit het geheel van botten, gewrichten, spieren, gewrichtskapsel en bindweefsel.

Het tweede systeem verwijst naar alle organen; buikorganen (lever, maag, nieren, darmen), borstholte organen (hart en longen) en de kleinbekken organen (o.a. blaas, prostaat, baarmoeder). Bewegingsverlies van een orgaan leidt niet alleen naar slechter functioneren van het orgaan zelf maar kan eveneens invloed hebben op de omliggende structuren en/of organen.

Het derde systeem bestaat uit het craniosacrale systeem, het omhulsel van het centrale zenuwstelsel. Het betreft hier onder andere de vliezen rond hersenen en ruggenmerg en de schedelbeenderen.

Osteopathie in Nederland

In Nederland is osteopathie nog vrij jong, maar begint langzaam aan bekendheid te winnen. Temeer omdat de kwaliteit goed bewaakt wordt door het NRO (Nederlands Register voor Osteopaten). Indien u een geregistreerd osteopaat bezoekt, bent u verzekerd van een vakkundig en betrouwbare zorgverlener.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op

Bel ons

030 6914978

Praktijk

Woudenbergseweg 9
3701 BA Zeist